Uzun süredir kullandığınız bilgisayarınıza bahar temizliği yapmaya hazır mısınız? Temizleme ve yedekleme konusunda ilginç bilgiler ve ipuçları rehberimizde.
Evleri, odaları hatta arabanızın içini, kısacası kullanılan her şeyi ne kadar temizlerseniz temizleyin, toplayın; orası pislenmeye ve dağılmaya mecburdur.
Bilgisayarlarımız da gerçek hayatımız gibi kullandıkça gereksiz depolanan bilgiler, silinmeyi bekleyen kullanılmayan belgeler ve pek çok programla belli bir süreden sonra dolmaya başlıyor. Bu rehberimizde bilgisayarlarımıza bahar temizliği yapıp, verilerimizi yedekleyeceğiz.
Hafızayı iyi kullanın!
Artık bilgisayarlarımız çok güçlendi ve kullanılan disklerin de boyutu epey arttı.Bilgisayarlara ne kadar program kurarsanız kurun, hızı pek etkilenmiyor. Ama verimli ve aradığınızı kolay bulabildiğiniz bir bilgisayara kim hayır der ki? Bu yüzden bilgisayarı düzenli kullanmanız şart.
İşletim sistemiyle, yedek dosyaları ayırın!
Herkesin bilgisayarının içerisinde müzik, film, fotoğraflar, program – oyun kurulum dosyaları gibi yedeklenen belgeler bulunuyor. Bu tip belgeleri sistemin kurulu olduğu diskle aynı yerde saklamanızı önermiyoruz. Sürücünüzü ikiye bölüp, bir tanesine işletim sistemi ve yazılımları; bir diğerine de yedekleyeceğiniz bilgileri konumlandırabilirsiniz.
Eğer bir gün işletim sisteminiz açılmayacak hale gelirse, yedeklediğiniz dosyaları bulmanız daha kolay olacaktır.
Disk temizleyiciyi sık sık çalıştırın
Windows tabanlı bilgisayarlar, gönderilen hata mesajlarını, internet sitelerindeki çerezleri, yapılan güncelleştirmelerden sonra kullanılmayan eski belgeleri hep bilgisayarda tutuyorlar. Bunlar uzun süreli kullanımlarda ciddi alanlar kaplamaya başlamakta. Sistemin kurulu olduğu diske sağ tıklayarak, özelliklere gelip oradan da diski temizleme butonuna tıkladığınızda, silmeniz gereken dosyaları göreceksiniz.
Yedek alırken bol bol klasörleme yapın!
Yedeklerinizi belli bir düzen içerisinde alırsanız, onlara ihtiyacınız olduğu zaman tekrar bulmanız çok daha kolay olur.
Örneğin çektiğiniz fotoğrafları saklarken, bunları aya, yıla ya da tarihe göre sıralamanız ve klasörlemeniz işleri oldukça kolaylaştırır. Bu yedeklerinizi harici bir diske aktarmayı unutmayın.
Harici diskler için en hızlı örneklerden biri. Yedekleyeceğiniz dosyaları hızlı bir şekilde içine atabilirsiniz.
Çok önemli dosyaların yedeklerini 3. kez alın
Kaybettiğiniz bir yakınınızın fotoğrafı, elektronik sertifika, çeşitli PDF ve önemli belgeler, proje çalışmaları gibi çok önemli verileri yedeklediğiniz diskten, başka bir diske daha kopyalamanız daha mantıklı olacaktır. Çünkü yedekleme yaptığınız disk bozulursa, 3. yedeğinizdeki dosyalar güvenli bir biçimde çalışmaya devam edecekler.
CapsLock
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder